Reserveren
Wil je direct van een luchtdoop genieten? Reserveer uw ballonvaart hier.Cadeaubon
Bestel online uw gepersonaliseerde cadeaubon. Cadeaubonnen blijven 2 jaar geldig.Privé ballon
Huur een ballon af als koppel of groep. We hebben ballonnen van 2 tot 10 personen beschikbaar.Informatie over luchtballonvaarten
Hieronder kunnen wij een groot deel van uw vragen over luchtballonvaarten mogelijks reeds beantwoorden:
Waarom zien we luchtballons enkel 's ochtends en 's avonds?
Ballonvaarten vinden juist op die momenten plaats omdat de lucht in de atmosfeer dan stabiel is. Luchtballons hebben stabiele weercondities nodig om veilig te kunnen varen. De periode rond zonsopkomst of zonsondergang is daarvoor het meest geschikt.
2 uur voor zonsondergang neemt de thermiek weer af.
Kleine opmerking: in de winter is er bijna geen thermiek, dus dan kunnen luchtballons heel de dag door vliegen (uiteraard indien het niet regent).
Waar vliegen jullie meestal?
De meeste van onze ballonvaarten maken we in West-Vlaanderen, eigenlijk verspreid over heel de provincie (
Brugge,
Ieper,
Roeselare,
Harelbeke,
Deerlijk,
Kortrijk,
Tielt,
..). Uiteraard komen wij ook graag in uw buurt opstijgen (gelieve ons hiervoor de contacteren voor prijzen en mogelijkheden). Wij vliegen ook in de westkant van Oost-Vlaanderen (regio Deinze).
Hoe kan je een ballon besturen?
Hiervoor is een eenvoudig antwoord: warme lucht stijgt op. Een grote propaanbrander zorgt ervoor dat tijdens de vaart de lucht in de luchtballon heter is dan de lucht buiten de ballon. De piloot kan hoger of lager vliegen door middel van verwarmen en afkoelen met de brander. Dit zorgt echter wel voor een zekere traagheid tussen branden en stijgen of dalen. Dat is net waarom piloten lang moeten oefenen om echt te kunnen vliegen. Onze piloten hebben honderden uren ervaring.
Kan iedereen ballonvaren?
We varen met passagiers in de leeftijd van 7 tot 107 jaar oud. Belangrijk is wel dat de passagiers ongeveer anderhalf uur kunnen rechtstaan. Bij twijfel kan u best op voorhand bij ons inlichtingen vragen, of uw dokter raadplegen. Bij zwangerschap adviseren wij u om geen ballonvaart te maken. Graag maken wij in dit geval op een later tijdstip een nieuwe afspraak.
Waarvan zijn luchtballonnen gemaakt?
De ballon zelf is gemaakt van een speciaal type stof: ripstop nylon (weegt weinig en is heel sterk) met loadtapes en inox kabels, die zo gemaakt zijn dat ze aan de mand vastgemaakt kunnen worden met musketons. De mand is gemaakt van rotan (riet). Een ballon maken is handwerk. Wij bestellen onze ballons in een fabriek in het buitenland.
Hoe hoog vliegt een luchtballon?
Een ballon kan zowel op boomshoogte varen als enkele duizenden meters hoog. In Belgie mag je maximaal ongeveer anderhalve kilometer hoog varen. In theorie kan een luchtballon veel hoger varen. Er werden reeds records gebroken door ballons die meer dan 10km hoog vlogen.
Wat voor kleding moet ik dragen?
Vrijetijdskleding is het meest aangewezen: kledij waar je je op je gemak in voelt. Een trui of jas is interessant. Deze kunt u eenvoudig uittrekken als het warmer wordt. De temperatuur tijdens een ballonvaart (in de mand) is ongeveer gelijkaardig aan de temperatuur op de grond. Voor schoenen adviseren wij u stevige, dichte schoenen, en zeker geen naaldhakken (platte zolen).
Wat neem ik mee tijdens de luchtballonvaart?
Een camera of video is een absolute aanrader om herinneringen aan uw unieke luchtballonvaart vast te leggen. Hou er wel rekening mee dat je uw film- of fototoestellen op eigen risico meeneemt.
Is het koud in een ballon?
Nee het is helemaal niet koud is in een ballon! Omdat een ballon net zo snel vaart als de wind waait voel je in de mand helemaal geen wind. Bovendien hangt er een heerlijk warme kachel (de branders) boven je hoofd.
Ben ik verzekerd
U hoeft geen aparte verzekering af te sluiten. Al onze ballons zijn goed verzekerd voor alle passagiers.
Hoe kan ik een ballonvaart reserveren?
U kunt uw plaatsje in een van onze ballonnen op een aantal manieren bij ons reserveren. U kunt gebruik maken van ons contactformulier of u kan ons ook telefoneren op het nummer 051 312 325.
Mag ik roken tijdens een ballonvaart?
Roken in of nabij de ballon is streng verboden, aangezien er een grote hoeveelheid gas aan boord is. Verder kan de ballonstof absoluut niet tegen as of een brandende sigaret. De ballonstof zal smelten en er ontstaan gaatjes in de ballon waardoor de volgende vaart niet door zou kunnen gaan.
Hoe word ik zelf ballonvaarder?
Om te mogen ballonvaren heb je een brevet nodig, dit brevet haal je door eerst een aantal theoretische examens af te leggen met de volgende vakken: Meteorologie, Navigatie, Communicatie, Voorschriften, Ballonvaren en Materialen en Human Performance. De theorie hoef je niet verplicht te leren op een vliegschool, dit mag dus ook met zelfstudie. Na je theorie begin je aan het praktijk gedeelte, dit doe je op een “kleine” ballon en 1 op 1 met een instructeur. Je moet minimaal 12 lesvaarten met een totale tijd van 16 uur maken, daarnaast dien je ook nog een solo ballonvaart te maken van tenminste een half uur. Over het algemeen hebben piloten in opleiding gemiddeld 35 lesvaarten nodig voordat ze praktijk examen gaan doen. Naast deze examen onderdelen dien je ook een LPE test af te leggen, dit is een Engelse taalvaardigheid test, en je moet een examen afleggen in Radio en Telefonie, hier leer je communiceren met de verkeersleiding. Uiteraard hoort een uitgebreide medische keuring ook bij de opleiding.
Zal ik hoogtevrees hebben in de luchtballon?
Hoogtevrees kan men slechts ervaren indien men in contact is met de grond. Een luchtballon heeft tijdens de vaart geen contact met de grond, daarom heeft men in een ballon geen last van hoogtevrees. Zelfs mensen die al angstig zijn om op een stoel te staan zullen tijdens de ballonvaart geen problemen ondervinden !
Kunnen we met de ballon vliegen naar waar we willen?
Aangezien een ballon door de wind wordt aangedreven is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een paar keer boven een stad te varen". Wel trachten wij rekening te houden met de windrichting, zodat de vaart te allen tijde interessant is, en zodat wij ook in de richting van een goed landingsgebied zullen gaan. Wij maken daarom gebruik van diverse opstijglocaties.
Mag ik luchtfoto's nemen tijdens de ballonvaart?
Natuurlijk mag u uw foto en/of videocamera aan boord meenemen. Tijdens de landing is het verstandig om uw apparatuur goed op te bergen.
Als je eenmaal het vliegen geproefd hebt, dan zul je over de aarde lopen met je ogen naar de hemel gericht,want daar ben je geweest en je verlangt om daar weer naar terug te keren.